Designerlamper: Leken stuebelysning i stilrent hjem

Her erstatter lampene kunst på veggene

Huset ligger i Oslo og er fra 70-tallet. Det er et tidlig arbeid av arkitekt Niels Torp og det var opprinnelig med trehvite overflater som med årene hadde mørknet litt i meste laget.

Huset har ganske mange vinkler og høye skråtak. For å vise dette frem, ble fargeskjemaet for veggene holdt i nøkternt hvitt der hvor det var gips, og i en dyp, nesten sort tone der hvor det var innvendig villmarkspanel. Møbler og annet er stort sett i gråtoner.

Selv om hvitt alene kan virke sterilt noen ganger, blir det nesten aldri det når man tilfører grått og sort – og det gjelder også for dette hjemmet, som fremstår som levende og velkommende. Huseier ønsket i forbindelse med ytterligere bygge-arbeider å gjøre et arbeid med lyset i spesielt stuen, og her er det som ble gjennomført:

G.R.A. fra Terzani - en kjempestor pendel her brukt som stuelampe

G.R.A. fra Terzani – en kjempestor pendel brukt som stuelampe i et hus fra 1970-tallet.

Ved inngangen til stuen er det en sittegruppe hvor det hang en pendel fra før.  Denne ble erstattet med designerlampen G.R.A. fra Terzani som kommer i tre størrelser. Her ble den største valgt – den er hele 90cm i diameter. Lampen kommer med en kraftig lyskilde og ringene som er smidd for hånd i Italia fører til et svært pent lysmønster ut i rommet. G.R.A. har så langt jeg vet, ingen forhandler i Norge, men kan bestilles direkte fra Italia.

Les om stuebelysning med LED her!

Over spisebordet ønsket kunden seg noe dekorativt som ikke skulle komme så langt ned at det ville komme i veien for stearinlys. Vi landet på en skinne fra Oligo med fugle-spottene «Charles». Opprinnelig skulle det være kun en rett skinne med tre fuglespotter, men kunden foreslo selv at vi skulle lage en rektangulær skinne og øke antall spotter.

Belysning i form av 12V-skinne montert som et rektangel i taket.

Ready for take-off-skinne med «fuglene» Charles over spisebord
Klikk for større bilde-utsnitt

Resultatet ble i mine øyne fantastisk morsomt. Fuglene er jo litt rufsete i formen, mens rektangelet er svært stramt. De to elementene danner en flott kontrast.

I salongen er det nesten 5m under taket. Det er nesten litt krevende å finne noe som er stort nok til å henge i et slikt rom uten at det «blir borte» i all luften. Vi vurderte mange designerlamper, og endte med å henge opp Ingo Maurers stil-ikon «Birds, Birds, Birds» – en stor lysekrone med 24 lyspærer som må spesialbestilles fra Ingo Maurer. Fjærene som er festet på hver lyspære er ekte gåsefjær.

Birds Birds, Birds henger flott i dette rommet med fuglene "Charles" fra Oligo i bakgrunnen.

Birds, Birds, Birds, et designikon fra Ingo Maurer
Klikk for større bilde-utsnitt

Hvis du likte dette, kan det være du syns dette hjemmet er fint også.

 

LIGNENDE ARTIKLER

LEGG INN KOMMENTAR

0

Søk

funkis villa space groupbelysningslosninger