Designerlamper: Leken stuebelysning i stilrent hjem

Huset ligger i Oslo og er fra 70-tallet. Det er et tidlig arbeid av arkitekt Niels Torp og det var opprinnelig med trehvite overflater som med årene hadde mørknet litt i meste laget. Interiørarkitekt Anne Berentsen fikk huset malt i hvitt og sort, og hele boligen fikk nytt liv.

 

Her erstatter designerlamper kunst på veggene

Huset har ganske mange vinkler og høye skråtak. For å vise dette frem, ble fargeskjemaet for veggene holdt i nøkternt hvitt der hvor det var gips, og i en dyp, nesten sort tone der hvor det var innvendig villmarkspanel. Møbler og annet er stort sett i gråtoner.

Selv om hvitt alene kan virke sterilt noen ganger, blir det nesten aldri det når man tilfører grått og sort – og det gjelder også for dette hjemmet, som fremstår som levende og velkommende. Huseier ønsket i forbindelse med ytterligere bygge-arbeider å gjøre et arbeid med lyset i spesielt stuen, og her er det som ble gjennomført:

G.R.A. fra Terzani - en kjempestor pendel her brukt som stuelampe

G.R.A. fra Terzani – en kjempestor pendel brukt som stuelampe i et hus fra 1970-tallet.

Ved inngangen til stuen er det en sittegruppe hvor det hang en pendel fra før.  Denne ble erstattet med designerlampen G.R.A. fra Terzani som kommer i tre størrelser. Her ble den største valgt – den er hele 90cm i diameter. Lampen kommer med en kraftig lyskilde og ringene som er smidd for hånd i Italia fører til et svært pent lysmønster ut i rommet. G.R.A. har så langt jeg vet, ingen forhandler i Norge, men kan bestilles direkte fra Italia.

Les om stuebelysning med LED her!

Over spisebordet ønsket kunden seg noe dekorativt som ikke skulle komme så langt ned at det ville komme i veien for stearinlys. Vi landet på en skinne fra Oligo med fugle-spottene «Charles». Opprinnelig skulle det være kun en rett skinne med tre fuglespotter, men kunden foreslo selv at vi skulle lage en rektangulær skinne og øke antall spotter.

Belysning i form av 12V-skinne montert som et rektangel i taket.

Ready for take-off-skinne med «fuglene» Charles over spisebord
Klikk for større bilde-utsnitt

Resultatet ble i mine øyne fantastisk morsomt. Fuglene er jo litt rufsete i formen, mens rektangelet er svært stramt. De to elementene danner en flott kontrast.

I salongen er det nesten 5m under taket. Det er nesten litt krevende å finne noe som er stort nok til å henge i et slikt rom uten at det «blir borte» i all luften. Vi vurderte mange designerlamper, og endte med å henge opp Ingo Maurers stil-ikon «Birds, Birds, Birds» – en stor lysekrone med 24 lyspærer som må spesialbestilles fra Ingo Maurer. Fjærene som er festet på hver lyspære er ekte gåsefjær.

Birds Birds, Birds henger flott i dette rommet med fuglene "Charles" fra Oligo i bakgrunnen.

Birds, Birds, Birds, et designikon fra Ingo Maurer
Klikk for større bilde-utsnitt

Hvis du likte dette, kan det være du syns dette hjemmet er fint også. Og her kan du se et annet samarbeidsprosjekt med interiørarkitekt Anne Berentsen.

 

Start typing and press Enter to search

Dobbel downlight med QR111 lyskilder. Du kan også bruke LED hvis du foretrekker det.Bruck wire med Silva sort gull