Led-belysning ble brukt i absolutt hele huset!

Huset er tegnet av Vindveggen arkitekter for en småbarnsfamilie og ligger i Lørenskog.

Huseier Espen Spanli tok kontakt tidlig i prosessen for komplett lysplan og var mer enn vanlig interessert i lys. Alt skulle være kvalitet og ikke minst ønsket Espen LED-belysning i absolutt alle rom – LED som skulle være dimbar og ha god fargegjengivelse. Det var ønskelig med en enkel minimalistisk stil når det gjaldt belysning.  Downlightene skulle være innfelt og uvanlig nok var det et ønske med noe spesielt fint i trapperommet som jeg kommer tilbake til litt lengre ned i denne posten.

Valg av LED-downlights

Downlights kommer i mange størrelser og fasonger. Espen ville ha det vi til daglig kaller for «firkantede» – det vil si at lyskilden sitter i en firkantet boks som vanligvis har en liten flens rundt. Disse downlightene kommer som enkle, doble, triple og firdoble spotter – og de kommer i «stor» og «liten».

Den minste størrelsen har en lyskilde som tilsvarer den klassiske MR16-pæren som er kjent fra vanlige halogen-downlights. Den store har en lyskilde som heter QR111. Denne ble opprinnelig utviklet for butikkbelysning, men brukes nå til mye mer. QR111 er en veldig god lyskilde.

En diskusjon vi hadde gående i planleggingen av lys til denne boligen, var om vi skulle bruke integrert LED-belysning eller løse LED-lyskilder.

Integrert LED vil si at diodene sitter fast i armaturen. Løs LED er det vi gjerne kaller «retrofit» – det dreier seg om LED-lyskilder som er utviklet for å erstatte halogen-lyskilder i eksisterende belysningsanlegg. En slik retrofit lyskilde inneholder ofte en del elektronikk for å kunne tilpasse seg en eksisterende trafo, men ikke alltid.

I skrivende stund kan man argumentere slik når det gjelder integrert LED kontra løs LED:

  • Integrert LED kan lettere dimmes
  • Integrert LED har oftere lavere strømforbruk
  • Integrert LED er kostbart i innkjøp
  • Integrert LED er så godt integrert at du ofte må bytte hele lampen når lyskilden en dag ikke lyser mer.
  • Løs LED er litt mer problematisk med tanke på dimming
  • Løs LED kommer i så mange varianter at du kan være uheldig og kjøpe dårlige greier
  • Løs LED har en kjempefordel: Hvis det gjøres brå tekniske fremskritt, kan du bytte ut LED-en din med nye LED uten at du må hive alt du allerede har av lamper.
  • Det har nylig kommer gode retrofit-pærer på markedet som lar seg dimme og som ikke er grisedyre, selv om de ikke er akkurat gratis.

Til dette prosjektet lagde vi i første omgang lysplaner uten å beskrive downlightene helt ned til artikkelnummer. Vi holdt det litt åpent at det fantes flere muligheter. I løpet av byggeperioden ble det klart at produsenten MEGAMAN hadde sluppet en god QR111-lyskilde på markedet som lar seg dimme godt  – og valget falt da på INCAS-downlights fra Luciferos bestykket med MEGAMAN ER0310-50H45D AR111 G53 2800K 500MA.

 

Dette ga oss en RA-indeks på over 90, noe som er svært bra og det ga oss fleksibilitet med tanke på fremtiden. Et godt valg.

 

Dekorativ belysning

Etter av downlights var plassert på plantegningene, så vi på dekorative LED-lamper, slik som pendler, vegglamper og utebelysning  – og ikke minst så vi på belysning til trapperommet som jeg nevnte høyere opp.

Det er jo slik at mange huseiere legger en del ressurser i trappen med edelt treverk og forseggjorte håndløpere. Har man en trapp i en U-variant som går over flere etasjer, vil det i de nederste trappeløpene være umulig å montere takbelysning – med mindre den monteres i underkant av trappeløpet over. Det siste gjør «ingen». Det er derfor nødvendig med veggbelysning i mange trappeløp.

Trappeløp kan være trange. Er dette tilfellet, kan man vurdere innfelt belysning i vegg. Mange monterer jo nå små lys i knehøyde som lyser ned på trinnene, og dette er ofte en god ide, men det belyser ikke hele trapperommet.

Dette trapperommet er hvitt og det hjelper veldig med tanke på lys. Man trenger ikke så mye. Vi landet på et artig system fra Vibia levert av Wiik-Nilsen som heter ORIGAMI – et byggesett så å si, hvor man kan sette sammen flere elementer til en større komposisjon. Origami  ser det uansett strømlinjeformet ut – svært elegant.

Origami lyser mest ut på vegg og lite ut i rommet. Har du et mørkt rom, vil ikke Origami lyse noe særlig. I hvite omgivelser rekker lyset langt og i dette tilfellet er Origami den eneste belysningen i trappen. Origami kommer forresten også som utendørsvariant.

På bildene ser du også en vegglampe på hver side av trappeløpet. Dette er Vibia Micro, et annet lite smykke til veggen din.

Ikke glem at trappeløp som oftest gir deg en veldig høy vegg som du kan bruke til store bilder m.m.

Loftsetasjen til Espen består av en loftstue med utgang til takterrasse. Det er altså intet nytteloft, men en etasje på lik linje med de andre. Det var derfor ønskelig å ha like fin belysning både i trapp opp til øverste etasje og i loftsstuen. Den høye veggen som oppstår når en trapp ikke fortsetter videre oppover, er ideell til store objekter. Det kan være kunst eller det kan for eksempel være en stor pendel eller lysekrone som ikke ville fått plass andre steder.

Les om LED-belysning til stue her!

Hos Espen gikk vi for første alternativ. Det skal henges opp kunst på veggen og vi ønsket en jevn belysning over det hele.

For å få til dette, er det en god løsning å bruke en wallwasher.    (Hva er en wallwasher?)

Wallwashere kommer i mange varianter, blant annet innfelt – noe som passet veldig godt til dette prosjektet. Valget falt på en wallwasher fra Erco. Målet var at hele veggens bredde skulle belyses og lyset skulle nå helt ned til trappetrinnene.  Erco gjorde en beregning for oss med tanke på nøyaktig plassering av armaturene og artig nok ble resultatet akkurat som beskrevet.

Her får du tips til hvordan du skal tenke rundt hagebelysning!

Start typing and press Enter to search

over 6000 KELVIN gir kjøligRGB farget lys