10 eksempler på miljøer som trenger lysdesign
At Operaen trenger lysdesign eller at det kongelige Slott i Oslo bør se bra ut i mørket, virker selvsagt for de fleste. Les her om 10 miljøer vi derimot ofte glemmer – steder hvor godt lys kan gjøre en forskjell hvis vi bare tenker oss litt om.
1. Trapperom og korridorer i boligblokker
Altfor mange trapperom ser forferdelig triste ut, selv om det ellers i bygget kan være lagt store ressurser i interiør. En del vil si at «det er bare en trappeoppgang» – og det er for så vidt sant. På den annen side – ville en kokk si «Det er bare forretten. Den trenger ikke være så god»?
Trapperom og korridorer i boligblokker er det første dine gjester møter når de er på vei til deg. Det er de første rommene du forholder deg til når du går hjemmefra om morgenen. Dette er en type miljø hvor det er lite møbler og innredning, men lys er det alltid. Bruk litt ressurser på god belysning i disse arealene – det vil gi deg mye igjen i økt trivsel.
2. Trapperom og korridorer på institusjoner, slik som skoler, sykehjem og kontorbygg
Selv om det kanskje er et akseptabelt luxnivå i mange fellesareal i typen bygg som er nevnt ovenfor, er det slett ikke sikkert at det er lyst nok. En annen viktig sak er i hvilken grad denne typen rom fremstår som hyggelige og vennlige.
Altfor mange institusjonskorridorer er nitriste. Fargevalg på vegger og gulv er ikke alltid det beste, men det hjelper heller ikke når lyset er jevnt over for dårlig. Lysdesign kan gjøre stor forskjell i slike settinger.
3. Møterom
Selvfølgelig er et bedrifts inngangsparti viktig for kundens inntrykk, men møterommet er der hvor kunden sannsynligvis bruker mest tid. Mange møterom er innredet svært elegant, men lyset er ofte for dårlig.
Møterom er en utrolig spennende arena for lysdesign – hvis du vil, kan du få et like spennende uttrykk som «på film»…
4. Prøverom i klesforretninger
Prøverom er ofte stemoderlig behandlet, og skal vanlige klesforretninger kunne slåss mot Amazon og Zalando m. fl., må de kunne tilby en fantastisk kjøpsopplevelse. Godt lys i prøverommet er viktig og det kan godt variere i fargetemperatur slik at man kan vurdere et plagg i både dagslys og varmhvitt lys.
5. Bilforretninger
Bilforretninger er utrolig interessante steder for lysdesign. Er ikke kjøp og salg av bil til syvende og sist nokså emosjonelt drevet? Biler synker jo veldig i verdi, så en dyr bil vil alltid utgjøre et økonomisk tap etter nokså kort tid.
Når vi kjøper bil, kjøper vi selvfølgelig sofistikerte bremsesystemer og avanserte sensorer, men vi kjøper vel så mye livsstil og image.
Bilbransjen vet dette veldig godt og lager reklamefilmer deretter. Selv om du kanskje ikke har tenkt over det, er filmene ofte nydelig lyssatt – men butikkene – de har forbedringspotensial!
6. Hotellbad
Utrolig nok er hotellbad ofte dårlig lyssatt. Selv eksklusive hotell har altfor dårlig lys ved servanten og hvis man vil sminke seg, er det ikke alltid like greit å få med seg detaljene.
7. Gymsaler
Gymsaler er stort sett jevnt belyst over det hele og dette fungerer til nettopp gym. Ofte pågår andre aktiviteter også på kveldstid, slik som korpsøvinger, malerkurs og ikke minst skoleavslutninger.
Alle disse aktivitetene har egentlig sine egne behov for belysning som gym-belysningen ikke dekker. Hvis man legger inn noen ekstra lyskastere i taket og kanskje noen vegglamper, vil gymsalen bli mer anvendelig.
8. Garnbutikker og tekstilforretninger
Det selges spesiallamper til bruk i forbindelse med søm, slik som quilting for eksempel. Målet er at den som syr skal se fargene svært godt, slik at man ender opp med gode fargekombinasjoner. I butikkene som selger disse materialene, er belysningen derimot så som så.
Det er all grunn til å ha godt lys når man selger noe hvor utseendet er viktig. Det er ingen grunn til å la kunden gå ut med en lilla duk når de egentlig trengte og trodde de kjøpte en som var brun.
9. Forhandlere av fritidsutstyr
Når vi først er inne på bedrifter som selger produkter hvor utseendet er viktig, så er fritidsutstyr-markedet helt klart en nisje som kunne ha glede av god belysning.
Fritid er alvorlige saker i Norge, og fritidsutstyr styres i stor grad av trender som hele tiden skifter. Fritidsutstyr kunne godt vært vist i kaldhvitt lys (det brukes jo mest ute!) og god fargegjengivelse virker naturlig.
10. Vaskerom og boder!
Ja, utrolig nok bør vaskerom og boder være mye bedre lyssatt enn de som regel er. Saken er at vi ofte gjør lite lystbetonte oppgaver i disse rommene, og at på til står vi ofte i halvmørket og sorterer de sokkene som likevel ikke passer sammen.
Ja til bedre lys i disse rommene! Sleng gjerne inn et vindu med utsikt også!